Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Δεν εχουμε την δύναμη

Αυτο είναι ενα κιλίμι, υφασμένο στην ανατολή (μάλλον στη τουρκία). Ειναι στρωμενο σε δωμάτιο του σπιτιού της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα.
Γνήσιο κιλίμι, υφασμένο μονοκόματα με την κιλιμίσια τεχνική.  Τονίζω την λέξη γνήσιο ,γιατί εχουμε συνιθίσει να αποκαλούμε κιλίμια, οτιδηποτε ειναι στρωμένο στο πάτωμα σε παραδοσιακά σχέδια, ακόμα και κουρελούδες.
Ο λόγος που το φωτογράφησα ειναι τα χρώματα,κάτι που σίγουρα δεν θα παρατηρούσα αν δεν ειχαμε  την βοήθεια της δασκάλας μας (στην υφαντική) .Είναι ελεύθερα....δεν ακολουθούν κάποια χρωματική σειρά και μπλέκονται μεταξύ τους. Σε κάποια σημεια σου δίνουν την αίσθηση οτι εκεί τελείωσε ενα χρώμα και η υφάντρα πήρε στην τύχη κάποιο αλλο και συνέχισε. Κι ωστόσο η γενική αίσθηση του κιλιμιού ειναι η αρμονία ,ακριβώς όπως στην φύση που τα φυτά δεν ακολουθούν κανέναν σχεδιασμό χρωματικό .
Τα λόγια της δασκάλας μας που με εντυπωσίασαν ηταν ....εμείς σήμερα δεν εχουμε την δύναμη να δημιουργήσουμε ελεύθερα, παιζοντας με τα χρώματα.
Αντίθετα, προσπαθούμε να στριμώξουμε την εμπνευση μας σε φόρμες και τυποποιημενα σχέδια,σε μοτίβα και χρωματικούς συνδυασμούς ή αντιθέσεις.

Το ίδιο ελεύθερο στην επιλογή των χρωμάτων ειναι και αυτό το χαλί. Υφασμένο απο Σαρακατσάνους, με την τεχνική της φλοκάτης, μετά την ύφανση υπέστη πιληματοποίηση που το μετέτρεψε σε ενα ειδος τσόχας.
Αυτά και άλλα πολλά τα είδα και τα έμαθα σήμερα, σε μια επίσκεψη στην έκθεση Θρακών χερσί...... 

1 σχόλιο:

  1. Κοίτα να δεις τι σκέφτηκα με αυτό το ποστ σου:
    Παρόλο που αυτά που γράφεις, ως θεμα, μου φαίνονται εντελώς αδιάφορα για να ασχολείται κάποιος-και τι με νοιάζει εμένα πως επιλέγονται τα χρώματα σ ένα χαλί? Εγω επιλέγω ένα χαλί με τα χρώματα που θέλω. Σκέφτομαι σαν αγοραστής δηλαδή, δεν μπαίνω στην θέση, στον τρόπο που σκέφτεται ένας κατασκευαστής... Όμως, το πόσο ενδιαφέροντα και σημαντικά είναι αυτά για σένα, το δίνεις με τον τρόπο που τα γράφεις, κι αυτό το νιώθω, ακόμη κι εγω η τόσο αδιάφορη, με αγγίζει, μου μεταδίδεις τον ενθουσιασμό σου, και μάλιστα το χαίρομαι..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

χάρηκα που σε είδα εδώ.....