Στην αρχαιότητα , οι χιτώνες που τυλιγαν τα σώματα των προγόνων μας, ηταν μεγάλα μονοκόματα υφαντά, τα οποια στερεωνόταν στο σώμα, με ζώνες, πόρπες ,καρφίτσες ή απλώς με κόμπους και σκοινιά για τους πιο φτωχούς.
Αρα η ύφανση τους επρεπε να ειναι μονοκόματη.
Φανταστείτε τώρα μια κατασκευή σε σχήμα Π με άνοιγμα ανάμεσα στα δύο κάθετα κομμάτια περίπου 3 μέτρα ενω απο το οριζόντιο τμήμα της κατασκευής κρεμόταν τα στημόνια .
Τα οποία στημόνια για να ειναι τεντωμένα, ειχαν στο κάτω μέρος τους , στο τελείωμα των κλωστών, δεμένα οστρακα, τις αγνύθες.
Η υφανση γινόταν οσο και να ακούγεται περίεργο με φορά αντίθετη της βαρύτητας, δηλ. περνώντας το υφάδι η υφάντρα το έσπρωχνε προς τα επάνω , ενω έπρεπε να πηγαινόερχεται σε όλο το μήκος του αργαλειού.
Οπως ηταν φυσικό, τα νήματα οπως μετακινούνταν για να περάσει το υφάδι μπερδευόταν, και ήταν απαραίτητη μια βοηθός της οποίας η δουλειά συνίστατο στο να τα ξεμπερδεύει.....κινώντας τα.
Η καλή συνεργασία υφάντρας και βοηθού και η ταχύτητα και η μαεστρία της βοηθού , αξίωναν ή απαξίωναν την φήμη της υφάντρας .
Οπως ακριβως συνεχίζεται αιωνες......
Η απάντηση στο 2 ερώτημα, ειναι οτι αφου η Πηνελόπη επρεπε να κάνει τόσα χιλ. την ημέρα υφαίνοντας, ήταν φυσικό να ειναι καλοδιατηρημένη.
Καπελάκι μου , πάλι κοντά έπεσα στην σωστή απάντηση!! Στο περίπου !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα αυτό για την Πηνελόπη, που ήταν καλοδιατηρημένη γιατί περπατούσε , δεν είναι απόλυτο !! Όταν περπατάς τόσο πολύ έχεις καλή φυσική κατάσταση, γιατί γυμνάζεσαι , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι και όμορφη !!
αθηνα, ναι το βρήκες σχεδόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την Πηνελόπη, πιο πολύ στο αστείο μας το ειπαν παρα στα σοβαρά.
Παντως σώμα πρέπει να ειχε καλό.
Ειδες τι κάνει το βάδισμα;;;
την καληνύχτα μου