Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Ο βιβλιοπώλης της Καμπουλ

Πήρα πρόσκληση απο την lemon να φυλλομετρήσω ενα ή μάλλον το πιο κοντινό μου βιβλίο.Αν και την πρόσκληση την πήρα στην Αθήνα ωστόσο η υλοποίηση της έγινε στο Ναύπλιο. Εκεί , στο κρεββάτι μου δίπλα ή μάλλον κάτω στο πάτωμα, βρίσκονται κάποια βιβλία, άλλα διαβασμένα -και ξαναδιαβασμένα - καί άλλα αδιάβαστα.
Το βιβλίο που επέλεξα για να πάρω μέρος στο παιχνίδι, ηταν το πρώτο στην στοίβα .Και ειναι απο αυτά που εχουν ξαναδιαβαστεί.
Ο βιβλιοπώλης της Καμπούλ της ΟΣΝΕ ΣΕΊΕΡΣΤΑΝΤ, μετάφραση Αννας Παπαφίγκου,εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.

....η σκέψη της τρέχει στη Σακίλα, που τώρα βρίσκεται πίσω απο ψηλά τείχη, τά ξένα τείχη του σπιτιού της.Τη φαντάζεται να σηκώνει κουβάδες γεμάτους νερό απο το πηγάδι της αυλής της , τριγυρισμένη απ΄τα κοτόπουλα και τα δέκα ορφανά παιδάκια. Η Μπίμπι Γκούλ φοβάται μήπως έκανε λάθος. Σκέψου να μην είναι καλός και , χώρια απ΄αυτό ,το διαμέρισμα είναι τόσο άδειο χωρίς τη Σακίλα.....
Η Όσνε Σέιερσταντ ειναι η μόνη σκανδιναυή δημοσιογράφος που βρισκόταν στην Καμπούλ στην διάρκεια του πολέμου.Οταν η παγκόσμια κοινότητα εχει πια χάσει το ενδιαφέρον της για το Αφγανιστάν, εκείνη παραμένει στην ερειπωμένη απο τον πόλεμο πρωτεύουσα, που επιστρέφει σε μια καθημερινότητα γεμάτη σκόνη και αβεβαιότητα , με την ελπίδα να δεί εναν καινούριο κόσμο να γεννιέται.
Φιλοξενείται στο διαμέρισμα του Σουλτάν Χαν, στο κέντρο της Καμπούλ , και μοιράζεται τα τρία δωμάτια με την δεκαμελή οικογένεια του.
Κρύβοντας τα βόρεια χαρακτηριστικά της πίσω απο την παραδοσιακή μπούργκα, κινείται απαρατήρητη και καταγράφει τις ζωές και τις σχέσεις των ανθρώπων , τα συναισθήματα και τα όνειρα τους , μέ όση αμεροληψία διαθέτει χάρη στη δυτική της κουλτούρα.
Αυτή ειναι η περίληψη του βιβλίου ,που έχει διαβαστεί τουλάχιστον 3 φορές .
Τώρα ομως φοβάμαι οτι θα σπάσω την αλυσίδα αυτου του παιχνιδιού γιατί τα πρόσωπα στα οποία θα έστελνα πρόσκληση , έχουν ήδη πάρει.Η χαρά , όμως του μοιράσματος μαζί τους ,ενός αγαπημένου βιβλίου παραμένει.

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρον βιβλίο. Καταγραφή διαφορετικής κουλτούρσς και πολιτισμού.
    Καλή σου εβδομάδα .....μισο-πατριώτισσα

    (Με τα αραδιασμένα βιβλία στο πάτωμα, με γύρισες πολύυυυ πίσω στ' Ανάπλι των παιδικών μου χρόνων)
    Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

χάρηκα που σε είδα εδώ.....