Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Τώρα που τα λεμόνια ειναι στο φόρτε τους, ειναι καιρός να φτιάξουμε μια δροσερη λεμονάδα, που θα απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, με παγάκια.
Την έχω φτιάξει και ειναι πολυ δροσιστική και εύκολη.

Χρειαζόμαστε:
3,5 ποτρήρια νερό
2 ποτήρια χυμό λεμονιού
1 κιλο ζάχαρη
2 κουταλιες σούπας ξύσμα λεμονιού.

Τα υλικά που σας είπα ειναι αυτά που λέει η συνταγή. Ετσι την έφτιαξα. Σήμερα ομως που ξανακάνω - γιατί η λεμονιά στο χωριό ειναι γεμάτη- δεν θα βάλω 1 κιλό ζάχαρη αλλα 800 γρ. Την θέλω λιγότερο γλυκειά.

Βράζουμε το νερό και την ζάχαρη 10 λεπτά (απο την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός)
Σβήνουμε την κουζίνα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω στο σβηστό μάτι.
Αυτό ήταν!!!
Στην υγειά μας.

Και για πρίν την λεμονάδα , μια συνταγή για καροτοσαλάτα.
Βράζουμε καρότα, τα πολτοποιούμε στο μούλτι (οχι να λειώσουν τελείως) και μετά προσθέτουμε κατα βούληση , λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, λάδι , κύμινο και κόλιαντρο.
Ειναι πολύ καλύτερη αν την αφήσουμε ενα βράδυ στο ψυγείο , για να απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών.
Και θα γίνει πιο γευστική αν πριν προσθέσουμε τα μπαχαρικά στο μείγμα, τα ΄΄ περάσουμε΄΄ απο ενα τεφάλ, να ζεσταθούν . Ετσι απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια που περιέχουν.

Καλη μας όρεξη.

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Καλημέρα, καλη εβδομάδα και καλή άνοιξη , που απο χθές μπήκε και επίσημα.
Το σ/κ που πέρασε ήταν υπέροχο.
Κατέβηκα στο Κατσίγκρι, οπου -όπως και σ΄ολον τον αργολικό κάμπο- μοσχοβολούν οι ανθισμένες πορτοκαλιές. Ο καιρός σύμμαχος.
Ενω είχα πεί οτι θα δουλέψω στο χωριό δεν έκανα τίποτα. Μόνο το πλέξιμο ειχα πάρει μαζί μου, για τα βράδια.
Ολη την ημέρα στο περιβόλι . Ο αντρας μου , μού έφτιαξε ενα μικρό μποστάνι, με ντομάτες, πιπεριές , μελιτζάνες και κολοκύθια. Τώρα ξέρετε που θα είμαι , οταν λείπω απο την αθήνα.
Οι αγκινάρες, έχουν βγάλει τα πρώτα λουλούδια -τα περατζούλια- οπως τα λέμε στην κρήτη, και το σταμναγκάθι που φύτεψα πριν απο ενα μήνα , το βρήκα μια χαρά.
Μετά απο γκρίνια, που κρατάει μήνες, ο σύζυγος υποχώρησε - αν μπορούσε άς έκανε κι αλλιώς- και μού έδειξε να χειρίζομαι το χορτοκοπτικό.
Δύο μέρες εκοβα χόρτα, και έπεται συνέχεια. Εχω ακόμα πολλα για κόψιμο.
Αυτά. Επειδή δεν έχω κάνει τίποτα καινούριο σας δείχνω μια σύνθεση με κανέλες (παλιά) που την έχω στον τοίχο της κουζίνας.

Να είστε όλοι καλά.

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Καλημέρααα........καλή εβδομάδα.
Τις μαργαρίτες στάματησα να τις μαδάω........ολο μου λένε οτι με αγαπάει!!!!!!!!

Οταν βρεθούν όμως σ΄ενα καζάνι μαζί με νήματα και βράσουν για 45 λεπτά δίνουν αυτά τα χρώματα. Τα πορτοκαλοκίτρινα αδικούνται στην φωτογραφία. Ειναι πιο φωτεινά.
Εδώ το δειγματολόγιο μου, που αρχίζει σιγά σιγά να αυξάνει.
Και εδώ η πρώτη και αποτυχημένη προσπάθεια μου στο nuno felting.
Δεν τα παρατάω ομως , θα ξαναπροσπαθήσω.
Να είστε όλοι καλά..

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Γειά σας.......... γύρισα!!!
Να σας πω ότι πέρασα υπέροχα;;;; πέρασα πράγματι.
Μόλις άφησα τον κεντρικό δρόμο Ηράκλειο -Ρέθυμνο, ανοιξα το παράθυρο του αυτοκινήτου, για να αισθανθώ ενα μεθυστικό άρωμα που πλανιόταν στην ατμόσφαιρα.
Οι πορτοκαλιές είχαν ανθίσει!
Μαζί με τις πορτοκαλιές όμως άνθισαν και οι ελιές, κάτι αφύσικο που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες -φαινόμενο θερμοκηπίου- και που σημαίνει οτι ουτε φέτος το χωριό θα έχει βεντέμα ( λαδιά).
Δυστυχώς ο καιρός δεν βοήθησε να μαζέψω χοχλιούς - φυσούσε νότος- και είχαν κρυφτεί.
Αυτή την εποχή στα πιο πολλά σπίτια τα σαλιγκάριαί μαγειρεύονται συχνά , και επειδή ειναι η εποχή τους, και επειδή ειναι νηστησιμοι.
Οταν λοιπόν βρέθηκα μπρός σ΄ενα πιάτο με μπουμπουριστούς χοχλιούς, αντιστάθηκα. Εφαγα μόνο τρείς. Η αντίσταση μου μειώθηκε μπροστα σ΄ενα πιάτο χοχλιούς με αγκινάρες, αλλά παραδόθηκα άνευ όρων σε χοχλιούς με μάραθα και πατάτες. Εκεί πιά είπα , ας πάει και το παλιάμπελο (η δίαιτα).
Και μια και η κουβέντα είναι για χοχλιούς να και μια μαντινάδα:
τα χοχλιοσαλιαρίσματα, τ΄αφήνω μπλιό μαζί σου,
γιατί τα σάλια άλλου χοχλιού ευρήκα στο κορμί σου.
Νομιζω σάς ζάλισα.
Στο χωριό ειχα πάρει μόνο βιβλία , και το πλεκτό μου.
Διάβασα πολύ, κοιμήθηκα περισσοτέρο και έπλεξα κάμποσο.
Αυτη είναι η δαντέλα που πλέκω αυτή την εποχή. Δεν μου αρέσει αλλά περι ορέξεως κολοκυθόπιτα, βλέπετε δεν είναι δική μου.
Να είστε όλοι καλά.

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Γειά σας........Σήμερα το πρωί γύρισα απο το χωριό , και ειμαι ενθουσιασμένη γιατί εκτός που πέρασα ομορφα , εφτιαξα κι ενα σωρό πράγματα.
Ο κήπος ήταν ολάνθιστος, περπάτησα πολύ και βούτηξα τά πόδια μου στην θάλασσα -δεν πιάνεται όμως για μπάνιο. Δέν ξέρω πως συμβαίνει αλλά το χωριό του άντρα μου ασκεί μια μαγεία επάνω μου. Δεν θυμάμαι να έχω πάει εκεί και να μην έχω περάσει καλά.
Τέλος πάντων μάλλον θα βαρεθείτε να με ακούτε να λέω για το Κατσίγκρι οπότε ας σας δείξω τί έφτιαξα.
Για πρώτη φορά έκανα σαπούνι. Και μη φανταστείτε οτι το έκανα με σαπουνόμαζα..... Τό έκανα με τον παραδοσιακό τρόπο.
Πέρισυ είχα μαζέψει ανθούς πορτοκαλιάς, που τους είχα βάλει σε ελαιόλαδο και τους άφησα στόν ήλιο περίπου 6 εβδομάδες.
Προχθές χρησιμοποίησα το λάδι αυτό , εβαλα καυστική σόδα, στο τέλος λίγο ξύσμα φρέσκου πορτοκαλιού και ιδού.....
τα σαπούνια μου, που έχουν πήξει ( θα είναι έτοιμα σε ενα μήνα περίπου)
εδώ τα υλικά μου μαζεμένα , το κάθε βάζο -με το αρωματικό λάδι και την ποτάσα - έχουν το δικό τους θερμόμετρο....
εδώ στην φάση του ανακατέματος.... μου πήρε περίπου 45 λεπτά συνεχούς ανακατέματος
εδώ τα κεράκια που έφτιαξα, όλα με περισσεύματα παλιών κεριών, γιαυτό και τα χρώματα τους είναι ανακατεμένα. Αυτά τά εκανα σε θήκες γλυκών με δύο φυτίλια
αυτά σε καλούπια (το ακριανό το χρησιμοποίησα το ίδιο βράδυ και άναβε πολυ όμορφα)και έκανα και δύο κουφωτά , τό ενα με αποξηραμένες λεβάντες , και το άλλο με τριανταφυλλάκια.
και το βράδυ , δίπλα στην σόμπα ύφαινα στον αργαλειό μου.
Αύριο κατεβαίνω στην Κρήτη, και χαίρομαι γιατί ο καιρός χαλάει απο το σάββατο και θα βγώ να μαζέψω χοχλιούς (σαλιγκάρια).
Να είστε όλοι καλά.