Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

χρώματα απο την φύση

Σας είπα οτι εκτός απο τα μαθήματα αργαλειού και τελάρου παρακολουθώ και μαθήματα φυτικών βαφών.
Εχουμε κάνει ήδη τις πρώτες μας βαφές και τα αποτελέσματα ειναι εντυπωσιακά.
Οχι για τήν ένταση των χρωμάτων, αλλά θα έλεγα αντίθετα για τις λεπτές αποχρώσεις που δίνουν και οι οποίες εξαρτώνται άμεσα απο την πρόστυψη που έχει γίνει στο νήμα - μια διαδικασία που εξασφαλίζει την σταθερότητα του χρώματος- και από ένα σωρό άλλους παράγοντες που κάθε φορά αλλάζουν και δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Επειδή οι βαφές ειναι φυτικές , το χρώμα εξαρτάται απο το έδαφος, την ηλιοφάνεια, την στιγμή συγκομιδής του φυτού, εάν η χρονιά ήταν βροχερή ή όχι, παράγοντες δηλ. οι οποίοι αλλάζουν και μαζί αλλάζει και το χρώμα.
Και γι΄αυτό τα χρώματα που βγαίνουν κάθε φορά ειναι μοναδικά!!!

Τα νήματα εδώ βάφηκαν με καρύδια -φύλλα και τό πράσινο μέρος των φρέσκων καρπών που είχαν υποστεί μια ζύμωση πρίν. Αν και τα νήματα βάφηκαν όλα μαζί, οι λεπτές διαφορές οφείλονται στην διαφορετική πρόστυψη που ειχαν ύποστεί.

Αυτά τα πρασινοκαφεκίτρινα χρώματα έγιναν με ρόδια. Στο καζάνι μπήκαν τόσο το εξωτερικό περίβλημα του καρπού όσο και ολοκληρος ο καρπός.
Ανυπομονώ να τα χρησιμοποίησω .......

2 σχόλια:

  1. Ολα αυτα που περιγράφεις με τρελαίνουν!!!
    Από κοπελίτσα ήθελα να ασχοληθώ με την υφαντική και με τις φυσικές βαφές των μαλλιών.Δυστυχώς το όνειρο παρέμεινε όνειρο...
    Να λοιπόν που οι μεγάλες πόλεις έχουν και τα καλά τους:))
    Καλά Χριστούγεννα φιλενάδα,υγεία και ευτυχία να έχεις,
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρηκα που η τέχνη της υφαντικής έχει ακόμη...οπαδούς.Ασχολούμαι με τον αργαλειό εδώ και 25 χρόνια και πίστευα πως θα ήμουν από τις τελευταίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

χάρηκα που σε είδα εδώ.....