Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

επέστρεψα....

Γειά σας...............
το λιομάζωμα τελείωσε, ο σκοπός επετεύχθη - βγάλαμε το λαδάκι της χρονιάς - και εγώ άρχισα πάλι την αντίστροφη μέτρηση μέχρι του χρόνου......
Κουραστήκαμε λίγο γιατί οι ελιές δεν ήταν γεμάτες -αριολόϊ - όπως τις λένε εδώ, χάλασε και το μηχάνημα και όπως γίνεται συνήθως δυσκολεύεσαι να ξαναγυρίσεις σε παλιούς τρόπους μαζέματος. Για τον άντρα μου μιλάω γιατί εγώ τις μαζεύω με τον αρχαιότερο τρόπο, με το χέρι χωρίς χτένι, και νοιώθω τον καρπό να γλυστράει απο τα δάκτυλα μου και ειναι κάτι που με μαγεύει.
Ευτυχώς μας έκανε καλό καιρό -μαζέψαμε τις ελιές με κοντομάνικο μπλουζάκι.
Εγώ εμεινα στο χωριό για να στρώσω το σπίτι, να φυλάξω τα καλοκαιρινά να καματέψω τον κήπο , να ανάψω την στόφα, να κόψω ξύλα.
Και επειδή δεν μπορώ να κάνω χωρίς εσας, πήγα και στο ναύπλιο σε ιντερνετ καφέ - τι μου κάνετε στην ηλικία μου - και έριξα μια ματιά στα μπλογκόσπιτα σας.
Στην επιστροφή ο υπολογιστής μου έκανε νούμερα -δεν μπορούσα να μπώ, δεν αναγνώριζε την φωτογραφική μηχανή, δεν μπορούσα να γράψω - τα οποία λύθηκαν με την επέμβαση του γιού μου, μετά απο πολλές παρακλήσεις και στο τέλος αφου τον απείλησα οτι θα σβήσω τις φωτογραφίες που τον έβγαλα ανεβασμένο στην ελιά - κι ο αγιος φοβέρα θέλει.
Τελος καλό , όλα καλά κι ετσι επιστροφή στην καθημερινότητα.
άσχετο οχι άχρηστο .....σκορπίστε φύλλα δάφνης στα ντουλάπια της κουζίνας και θα σκορπίσουν και οι κατσαριδούλες....αν έχετε.


6 σχόλια:

 1. Kαλώς όρισες και καλοφάγωτο το λαδάκι σας.Εργάζομαι σε πυρηνελαιουργείο και ξέρω τα φετεινά προβλήματα με τις ελιές.Σε ποιό μέρος έχετε τα δένδρα σας?Υποθέτω Πελοπόννησο γιατί η Στερεά δεν έχει τίποτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλοφάγωτο!
  Το Ναυπλιώτικο λάδι έχει μια ιδιαίτερη θεϊκή θα την έλεγα μυρωδιά, που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια στ' Ανάπλι ΜΑΣ.

  (Κι' εμείς τελειώσαμε. Να φρυγανίσεις ψωμί και να του βάλεις λάδι φρέσκο και ρίγανη)

  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eδώ είμαστε, συμμαθήτριες, τρόπος του λέγειν,
  εσύ είσαι πολύ προχωρημένη, ίσως σε φτάσω...
  με τέτοια δασκάλα,
  αυτή μ' οδήγησε μέχρι την γωνίτσα σου, μου άρεσε πολύ και η τελετουργία του λιομαζέματος σου...

  πρέπει να κάνω copy paste τις υπέροχες πρακτικές συμβουλές σου...

  η συμμαθήτρια... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. γεια σου erifili, καλως ορισες...
  σ΄ενα χωριό εξω απο το ναύπλιο έχουμε τις ελιές μας και οταν τις μαζεύουμε τά μάτια ξεκουράζονται πότε στο παλαμήδι και πότε στα βουνά απέναντι. ειμαστε τυχεροί που ειναι σε ύψωμα.

  καλο βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. γεια σου γλαρένια μου.....
  με το που έρχεται το λάδι στο σπίτι, ανάβουμε το καντήλι , και μετά το βράδυ φρυγανίζουμε ψωμί ....
  εχεις δίκιο, το ναυπλιώτικο λάδι ειναι μοναδικό.....και σου το λέω ,που έχω και στην κρήτη ελιές και καταλαβαίνω την διαφορά.

  και του χρόνου καλή μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. γειά σου genna... καλως ορισες
  χάρηκα με την επισκεψη σου ,και βλέποντας το έργο σου ....μ΄εχεις ήδη ξεπεράσει.
  θα χαρώ να τα ξαναπούμε .

  καλο σου βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

χάρηκα που σε είδα εδώ.....