Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Κάθε 2 χρόνια κάνουμε κρασί…..ροζέ πάντα.Για να λεμε ομως την αλήθεια δεν τι κάνουμε εμείς αλλά ένας φίλος οινοποιός ακολουθώντας πάντα τις αυστηρές οδηγίες του άντρα μου……δεν βάζουμε στο κρασί τίποτα.
Πολλές φορές προσπάθησε να τον πείσει να βάλλουμε διάφορα που δρουν σαν βελτιωτικά ή συντηρητικά αλλά ο σύζυγος ανένδοτος. Και να χαλάσει δεν θα σου πω τίποτα. 
Ετσι γύρω στα τελη Οκτωμβρίου μας φέρνει το κρασάκι μας απολασπωμένο  και πάντα καλόπιοτο.

 
Πέρισυ είχα κατέβει στο χωριό μόνη μου και παρορμητική όπως είμαι λέω…. δεν κλαδεύω την κληματαριά;;;;
Ανέβηκα λοιπόν σε σκάλα και έκοβα απ εδώ εκοβα απ εκεί …..λέω την κλάδεψα. Θα ομολογήσω ότι τα κλαδιά που έκοβα τα προόριζα για στεφάνια οπότε μια σκοπιμότητα στο κλάδεμα υπήρχε και δεν ήταν φυσικά υπέρ του κλήματος.Όταν την είδε ο άντρας μου, το μόνο που μου είπε είναι…..δεν πειράζει ας ξεκουραστεί για 1-2 χρόνια γιατί ετσι που την πετσόκοψες σταφύλια δεν κάνει φέτος.

Επεσε τελείως έξω. Γέμισε με ωραιότατα τσαμπιά και επειδή φέτος τα προφυλάξαμε από τις καρακάξες έδεσαν και ήταν μια χαρα.Τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες πλέκουν τα κλαδιά τους στην κρεβατίνα.
Γιατί τα είπα όλα αυτά;;;; διότι επειδή τα σταφύλια ήταν πολλά έτσι για πλάκα κάναμε κρασί στο σπίτι.
Έκοψα τις ρώγες από τα τσαμπιά και τις άλεσα στον μύλο των λαχανικών ,πέρασα τον χυμό μια φορα από τρυπητό και μια δεύτερη από ψιλο τουλπάνι και τον βάλαμε σε δοχεία με ανοικτό καπάκι. Από την πρώτη μέρα άρχισε να βράζει- ζωντανός οργανισμός. Είχα αναλαβει να το ανακατεύω μια φορά την ημέρα και μόλις σταμάτησε ο βρασμός, ρίξαμε ελάχιστο ξυνό που καθαρισε το κρασί και σιγά σιγά το μεταγγίσαμε σε μπουκάλια .15 λιτρα βγαλαμε ,ακόμα και την ώρα που το πίνω δεν το πιστεύω ότι το κάναμε στην κουζίνα του σπιτιου στηνΑθήνα.
Τ
Τα κλαδιά τα πλέκω την ιδια ώρα σε στεφάνι  επειδή είναι μαλακά και πλέκονται ευκολα. Με τον καιρό ξεραίνονται και γίνονται κατάλληλα για κατασκευές.Εδώ χρησιμοποίησα τα αμάραντα για την διακόσμηση μαζί με κορδέλες.
Εδώ ενα πασχαλινό με αυγά σε διάφορα μεγέθη για το πάσχα....
και εδώ με υφασμάτινα λουλούδια και κορδέλες.
να είστε ολοι καλά.

2 σχόλια:

χάρηκα που σε είδα εδώ.....